‘Wat u Wilt’

‘Als hoogste vorm van fantasie, kent liefde alle vormen’
William Shakespeare

‘Wat U Wilt’ wordt vaak beschouwd als één van Shakespeare’s beste komedies, omdat het alles in zich heeft wat theater zo leuk maakt. Prachtige personages, treffende teksten, mooie misverstanden, boosaardige broers en dus rake ruzies en niet te vergeten, heerlijke humor.

In het stuk gaat het vooral over de liefde, in alle soorten en maten. Rosalinde, de dochter van de afgezette hertog, vlucht met haar vriendin Celia naar het bos van Kuzum. Ook haar geliefde, Orlando, komt op deze idyllische plek terecht, nadat zijn broer hem levensgevaarlijk heeft bedreigd.

Maar het was Shakespeare zelf die ooit zei: ‘Het pad van de ware liefde is nooit effen’. Zo ook in dit geval. Want de geliefden weten van elkaar niet dat ze in hetzelfde bos rondlopen. Daarbij heeft Rosalinde zich voor de veiligheid ook nog als man vermomd. Dan vindt ze aan de bomen tientallen liefdesbriefjes, gericht aan haar, van Orlando. Maar ja, hoe weet ze nu zeker dat zijn liefde oprecht is? En wat gaat ze doen als ze hoort dat haar vader in datzelfde bos logeert? En dan moet ze ook nog de verliefde herder Sylvinnus helpen. En hoe zit het eigenlijk met die meegereisde nar, Toetssteen; is die ook verliefd of doet hij maar alsof? En waarom wil Jacques, de melancholicus, eigenlijk nar worden? En wat als Celia nu ook nog smoor wordt op de broer van Orlando?

Of komen we dan uit bij de vraag van een beroemde filosoof: Liefde neemt heel wat tijd in beslag. Bloeit zij daarom het weligst op het platteland?

Gelukkig hebben we houvast aan een prachtig koor van 40 vrouwen en mannen die live begeleid worden door een combo van zo’n 14 gedreven muzikanten